top of page

Wortelkanaalbehandeling/Zenuwkanaalbehandeling

In de tanden en kiezen zit levend weefsel waaronder zenuwen en bloedvaten. De wortels van tanden en kiezen zijn hol, binnenin bevindt zich een ruimte die het wortelkanaal genoemd wordt. Door het zenuwweefsel in de tand of kies kan o.a. warmte en kou gevoeld worden, mocht het weefsel geïrriteerd raken door bijv. tandbederf dan zal er pijn kunnen ontstaan.In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en kou. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden. Een zenuw kan behalve door tandbederf ook geïrriteerd raken door blootliggend tandbeen bij gevoelige tandhalzen, tandenknarsen, trauma (klap) of grote vullingen. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben, in deze gevallen zal ook een wortelkanaalbehandeling moeten worden uitgevoerd.De wortelkanalen staan in verbinding met het (bot)weefsel rondom de wortelpunten, hierdoor kan een ontsteking zich uitbreiden naar dit gebied. Daarom is het van groot belang om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, wanneer dit namelijk niet gebeurt kan de ontsteking zich uitbreiden. Tijdens deze behandeling word de zenuw verwijderd en het aangetast weefsel uit de kanalen verwijderd.Pijn
De wortelkanaalbehandeling is in de meeste gevallen nagenoeg pijnloos uit te voeren. Mocht u tijdens de behandeling toch op sommige momenten pijn ervaren, dan kunt u dit het beste vertellen aan de tandarts. Hij kan u dan bijverdoven, zodat u minder gespannen in de stoel zal liggen.
Napijn
Enige dagen napijn na een wortelkanaalbehandeling is mogelijk, de pijn wordt met name gevoeld bij kauwen/dichtbijten, tikken of andere krachten op de tand/kies. In sommige gevallen was de ontsteking dermate groot dat het herstel langer zal duren en kunnen enige weken klachten aanwezig blijven.

bottom of page